Rubriky
Blog

Ostara

Jarní rovnodennost, Ostara, Velikonoce… právě přicházející čas, kdy se probouzí a roste naše životní síla. Je to doba očisty, nového nádechu a nových začátků.

Jarní rovnodennost přináší rovnováhu do dne a noci a dává nám tak naději, že po dlouhé, temné noci přijde opět hezké ráno. A že se misky vah na nějaký čas opět vychýlí víc na stranu světla a my budeme moci znovu zažít nový začátek, čerstvou radost a sílu. Ukazuje nám, že je možné dostat do rovnováhy i protichůdné síly, které tak mohou být spolu chvíli v poklidné harmonii. Rovnováha v přírodě, ve světě, v životě, v nás samých. Po jarní rovnodennosti pak nabývá světlo na své síle a moci, tmy a chladu ubývá.

Ostara je původem keltský svátek jara pojmenovaný po samotné bohyni jara. Bývá často vyobrazená s vejcem (symbol zárodku nového života) a králíkem (symbol plodnosti). Z jejího jména vychází anglické Easter, německé Ostern. I naše Velikonoce jsou oslavou příchodu jara, světla a tepla, oslavou nového začátku (samozřejmě jsou zároveň dobou nejvýznamnějšího křesťanského svátku, ale o tom jindy). Končí období tmy a chladu, aby se mohla jak krajina, tak zvířecí říše znovu probudit k životu. A přichází známá klasika – pupeny na stromech a keřích, čerstvě zelená tráva, barevné kvítky a čerstvé jarní bylinky nejen v zahradách, mláďátka…

S příchodem jara a nových začátků souvisí i téma očisty. Teď je čas na generacemi ověřenou a doporučovanou „jarní čistku“, kdy je víc než vhodné pořádně vyčistit naše obydlí, umýt okna pro lepší výhled a rozhled, vytřídit a odstranit vše nepotřebné, nevyužívané a vytvořit tak prostor pro všechno nové, co k nám má přijít. Očista se týká nejen prostoru, ale se stejnou důležitostí i našeho těla, mysli a vztahů.

Dle tradic se za východu slunce zapalovaly ohně na oslavu odchodu zimy a začátku nového období. Zároveň působily jako rituální očista od všeho starého, nefunkčního, nesprávného a od negativních energií. My oheň můžeme nahradit rituálními svíčkami, vonnými tyčinkami nebo vykuřovadly.

Energii nových počátků můžeme podpořit různými symboly a barvami. Mezi typické symboly jara patří: vejce – nový začátek, králíček – plodnost, motýl – transformace, rozkvetlé květiny – náš růst a rozkvět, svíčky – převaha světla a sluneční energie…
Typické barvy jara jsou: žlutá a a oranžová – vitalita, energie, teplo (oheň); červená – mateřství, láska, plodnost, krev; zelená – zdraví, čerstvost, hojnost, finanční dostatek; v neposlední řadě různé pastelové odstíny barev.

V den jarní rovnodennosti začíná nový astrologický rok, když Slunce vstupuje do znamení Berana. Stejně jako na začátku kalendářního roku si i teď udělejme prostor pro sebereflexi, můžeme se vrátit k myšlenkám ze začátku ledna a zrekapitulovat si, co jsme vlastně chtěli a jak se to daří.

Ať už byla Vaše zima jakákoli, zkuste ji nechat v minulosti. Do další fáze svého života si vezměte jen moudrost, kterou jste získali díky všem prožitkům z minulých měsíců. Vydechněte všechno, co můžete. A s každým novým nádechem si dopřejte dostatek nové, čerstvé energie a síly, radosti a příslibu svých nových možností a začátků.

Požehnanou rovnodennost všem a ať se Vám v „novém“ roce daří!

Jiřina Dobrovolná