Rubriky
Blog Videa

Dechové mudry

Práce s dechem a s energií je pro náš život klíčová. Můžeme skrze ni pozitivně nebo negativně ovlivnit životní funkce našeho těla, všechny orgány a systémy v těle a zároveň můžeme významně pomoci naší psychice. Každý z nás by si měl udělat čas na pravidelnou, vědomou práci s dechem a alespoň 1x denně se „prodýchat“. Důležitá je dechová dostatečnost – dech prohloubíme, zpomalíme a dýcháme plynule tak, jak nám tělo dovolí.

Dechové mudry nám pomohou vést dech do konkrétních částí našeho těla. Díky nim se naučíme vnímat, kam vlastně dýcháme a jak, aktivně pracujeme na ideální kapacitě našich plic. Dech nijak neřiďte, jen si užívejte plynulý nádech a výdech.

JAK NA TO – fotky s popisem zde, video níže:

1) Nejprve se pohodlně posaďte, srovnejte záda a položte ruce volně na stehna. Pozorujte svůj dech.

2) Břišní dech: spojte palec a ukazováček, ostatní prsty nechte uvolněné, dlaně otočte směrem dolů a volně dýchejte. Břišní dech ovlivňuje cirkulaci krve v křížové a pánevní oblasti a v nohách. Je-li tento dech nedostatečný, objevuje se např. bolestivá menstruace, křeč. žíly, záněty žil, chladné nohy v důsledku špatné krevní cirkulace a podobně.

3) Hrudní dech: palec a ukazováček jsou spojené, zbylé prsty vtočíme dovnitř do dlaně, dlaně zůstávají otočené dolů k zemi. Hrudní dýchání řídí tok vzduchu do střední oblasti hrudníku a do oblasti srdce. Dechová činnost brání tvoření tuku okolo srdce, který se zde hromadí mj. i kvůli špatnému dýchání v této oblasti. Je to mj. i způsob, jak se chránit proti srdečním onemocněním.

4) Podklíčkový dech: palec dáme dovnitř do dlaně a ostatními prsty palec překryjeme, dlaně opět směřují dolů. Podklíčkový dech nám pomáhá čistit vrcholy plic a vydechnout i to, co běžně vydechnout nedokážeme. Aktivně pomáhá řešit astma, alergie, cokoli „nevydýchaného“.

5) Plný jógový dech : postavení prstů jako při podklíčkovém dechu, jen tentokrát otočíme ruce dlaněmi nahoru a spojíme základní klouby prstů. Ruce buď v klíně, nebo v úrovni solaru. Plným jógovým dechem prodýcháme celé plíce a díky dostatku kyslíku se budeme cítit líp v celém těle.

6) Uvolněte sevření prstů a položte ruce volně na stehna jako na začátku. Nechte příjemně doznít to, co jste právě prožili.

Najděte si na sebe čas a každý den se určitý čas vědomě věnujte tomu, jak dýcháte. Pomůžete svému tělu, mysli i emocím.

Pro vaši vlastní praxi přidávám video, podle kterého můžete aktivně dýchat s použitím dechových muder kdykoli:

Pevné zdraví a koutky nahoru, přátelé 🙂

Jiřina Dobrovolná