Rubriky
Blog

Relaxace

Relaxace je pevnou součástí každé jógové lekce. Velmi doporučovaná a oceňovaná je ale i bez předchozího cvičení, nezávisle na denní či noční době. Vědomé uvolnění je velmi důležité pro naše fyzické i duševní zdraví.

Obecně máme v našem životě spoustu práce, zodpovědností a starostí. Stejně jako radostí. Na ty ale ne vždy zbývá čas, nemají takovou prioritu a často se k radostem a klidu dostaneme až… až… až… až nás to doběhne a složíme se fyzicky.

Často dochází k mýlce, že se zrelaxujeme aktivním odpočinkem. Jenže např. při běhu, tenisu nebo plavání se ani tělo, ani hlava neuvolní úplně. I když je myšlenek méně a intenzita vnitřního napětí klesne, naše mysl, tělo a jeho procesy (včetně těch hormonálních) si při aktivním odpočinku toho reálného klidu moc neužijí. Proto je důležité umět se zastavit a jen tak být. Na chvíli „nedělat nic“. Není to ztráta času, naopak – je to tolik potřebná chvíle pro naši regeneraci a zdraví. Kompenzace naší aktivity.

Jak na to?

Základní relaxace je vleže na zádech (pokrčené nohy nebo podložená kolena v případě bolavých zad), srovnaná páteř včetně té krční. Paže podél těla, dlaně otevřené nahoru (pokud tělo dovolí). Uvolňujte vědomě celé tělo kousek po kousku. Dýchejte klidně, ideálně plným jógovým dechem. Pokud s plným jógovým dechem nemáte zatím zkušenosti, soustřeďte se jen na klidný a prohloubený dech tak, jak zvládáte. Pozor na předýchání, vše hezky v klidu, effortless effort 🙂


Vědomá relaxace se doporučuje např. i při spánkových potížích. Nahromaděný stres nebo kupa myšlenek nám někdy nedovolí usnout nebo je náš spánek nekvalitní. A někdy v noci spát prostě nemůžeme, protože máme práci nebo musíme být vzhůru kvůli druhým. Náš rytmus je tím narušený a vyčerpání stoupá. Hluboké vědomé relaxace (i když jen na několik minut) byly mou záchranou v letech, kdy jsem měla doma dva malé nespavce a únavou už jsem nevěděla, kudy kam… stejně tak byly a jsou záchranou v aktuálním „koronavirovém“ čase, kdy máme nervy na pochodu často a z různých důvodů.

Info: Opatrně s relaxačními technikami v případě psychických potíží a poruch, ne každému je chvíle nečinnosti příjemná a pro aktuální zdravotní stav žádoucí a vhodná. Proto prosím v takovém případě raději zkonzultujte svou jógovou praxi s Vaším ošetřujícím lékařem. Děkuji.


Tady je základní vedená relaxace – položte se pohodlně na záda, zavřete oči a nechte se vést…

Namaste

Jiřina Dobrovolná