Rubriky
Blog

Samhain

31. 10. – 2. 11.

Svátek na přelomu října a listopadu se slaví ve spoustě zemí a má různá jména: Samhain, keltský Nový rok, Svátek Všech svatých, Halloween, Festival zemřelých, Nový rok čarodějnic a podobně. Od Mabonu (podzimní rovnodennosti) se pomalu, ale jistě posouváme do období, kterému vévodí téma konce, smrti a temnoty. Mabon byl druhou sklizní, Samhain je třetí, a v daném roce poslední, sklizeň. Po ní už všechno utichá, Slunce ztrácí svou sílu, Příroda se chystá na příchod zimy. Stromy odhazují zbarvené listí a ukazují nám, že je načase odevzdat vše, co nám neslouží nebo co nás trápí. Zastavit se, zpracovat a uzavřít to, co bylo a čím jsme si doteď prošli, pustit, odpustit… proces „Letting go“.

Samhain je zároveň doba, kdy se svět živých a svět mrtvých vzájemně přibližují nejvíce z celého roku. Říká se, že v noci z 31. 10. na 1. 11. mohou živí vstoupit do podsvětí a mrtví přijít nahoru na svět. Setkání a prolnutí dvou světů. Naplno si uvědomujeme koloběh života, ke kterému neoddělitelně patří i smrt, jakkoli se tomuto tématu vyhýbáme. V józe je to destruktivní energie Šivy, který nám koloběh života ukazuje svým vesmírným tancem – aby mohlo vzniknout něco nového, je potřeba zničit / ukončit současné.

A tak se právě v tomhle období často dostáváme i ke koloběhu vlastního života – k našemu narození, dosud prožitému životu i k myšlenkám na naši smrt. A na smrt našich blízkých. Tradice Dušiček je pořád živá, aby nás vracela ke vzpomínkám na naše mrtvé. Na generace, které tady byly před námi a díky kterým jsme tady dnes my. Rodové linie, ze kterých si neseme své zdroje, dary a zároveň témata k řešení a ke zpracování.

Než se začne Slunce a světlo vracet, využijte čas temna k tomu, abyste se zastavili a uvědomili si, kde ve svém životě právě jste a proč. Uvědomte si, co si s sebou chcete nést dál a co chcete pustit. Co můžete využít z životních příběhů svých předků, jaké zdroje Vám do života Vaši předkové dali. A postupně čerpejte odpočinkem svou sílu zpátky.

Co se týče rituálů, není potřeba nic velkého…
  • Zapalte bílé svíčky uvnitř i venku.
  • Zajděte na hřbitov, zapalte svíčky a položte květiny, zavzpomínejte na své předky a uvědomte si s úctou, co si od nich nesete v sobě a ve svém životě dál. Energii každého z nich můžete využít jako podporu ve svém životě, jako světlo na Vaší cestě.
  • Pokud hřbitov není varianta, můžete si doma udělat prostor se svíčkami a s fotkami svých předků a těch, kdo ovlivnili Váš život a už nejsou fyzicky mezi námi.
  • Barevná škála od černé, hnědé, temně fialové, přes temně rudou k oranžové.
  • Můžete využít ořechy, jablka a pro očistu šalvěj, myrhu a vřes.
  • Last but not least – samozřejmě jsou tu dýně. Vyřezaná a prosvícená dýně původně vyháněla zlou energii a negativitu pryč od lidských domovů.

Přeji Vám poklidný předzimní čas – období ticha, sebereflexe, pokory a smíření.

JD