Rubriky
Bylinky

Kaštany

Kaštan koňský neboli Jírovec maďal

Podzim mám spojený se spoustou emocí, barev a činností venku. Jednou z nich je sbírání kaštanů. Nejen na tvoření kaštanových zvířátek s dětmi 🙂 Kaštan je skvělým pomocníkem jak při bolesti fyzického těla, tak při práci s negativní energií lidí i prostorů.

Kaštany se už od 16. století používají jako lék proti bolavým zádům, křečovým žilám, revmatismu a při nachlazení. Používaly se jako krmivo pro domácí i lesní zvířata, údajně byly používané proti kašli koní (odtud název kaštan koňský).

Jak konkrétně můžeme kaštany využít?

  • Do staré dobré francovky (200 ml klasické Alpy) přidejte deset pokrájených kaštanů, lahvičku znovu zavřete, během následujících tří týdnů ji několikrát protřepejte, pak přeceďte do uzavíratelné čisté skleničky a v případě potřeby potírejte bolavé klouby, namožené svaly, spánky i krční páteř v případě migrény.
  • Do 250 ml kvalitního rozehřátého oleje přidejte dvacet rozdrcených kaštanů, cca dvacet minut lehce provařte, sceďte a nalijte do připravených čistých skleniček. Spotřeba ideálně do tří měsíců, skladování v lednici. V případě revmatu, bolavých zad a svalů promazávejte daná místa 2-3x denně.
  • Kaštany můžete mnout v dlaních a ulevit tak revmatu. Pro mě i antistresová terapie 🙂
  • Do kapsy je dejte při revmatu, bolavých zádech a kyčlích, i rýmě. Nosí se tam i obecně pro pevné zdraví a štěstí. Antistresovka v kapse 🙂
  • Na ochranu před nachlazením, rýmou a kašlem na celou zimu vložte do látkového sáčku tolik kaštanů, kolik vám je let plus jeden navíc. Sáček dejte pod polštář, spěte na něm do prvního jarního dne. Pak je dejte ohni a spalte. Kromě výše zmíněného uleví pod polštářem i bolavé hlavě a bolavé páteři. Umístění pod polštář samozřejmě tak, abyste se vyspali a nebyli jak princezna na hrášku, která ležela přímo na zrnku 🙂
  • Kaštany můžete dát také do místností svého domova či kanceláře, kaštany daný prostor vyčistí od všeho negativního a škodlivého.

Kaštany jsou tedy skvělým pomocníkem při bolestech kloubů a svalů. Nasávají do sebe škodliviny a nemoci z našeho těla, zároveň negativní energie z prostorů. Kaštany by neměly užívat malé děti, těhotné ženy a kojící matky. V případě potíží s játry a ledvinami raději proberte užívání kaštanu s lékařem.

Užijte si sbírání kaštanů i následné rituály s nimi pro Vaše zdraví. A poděkujte také Matce Přírodě za její dary, ať Vám kaštany správně pomohou a jsou Vám k užitku. S vděčností, s pokorou.

Hezké podzimní dny všem!

JD